Procesul de recalculare a pensiilor întâmpină unele dificultăţi, din cauza
lipsei de resurse umane şi materiale şi datorită modului în care au fost arhivate cele peste patru milioane de dosare de pensionare. Acest volum uriaş de dosare a necesitat suplimentarea personalului şi a spaţiilor de la casele judeţene de pensii.
Principalul obiectiv al procesului de recalculare a pensiilor este ca pensionarii cu condiţii similare de pensionare, având aceeaşi evoluţie salarială, aceleaşi sporuri, aceleaşi contribuţii şi aceleaşi condiţii de cotizare să aibă pensii egale. Totuşi, în cazul în care pensia recalculată este mai mică decât cea actuală, nu vor fi operate modificări. În acest sens, directorul Casei Judeţene de Pensii Mureş, Ileana Morent, ne-a declarat: “Ca să se echilibreze, pensiile, acestea ori vor creşte ori se vor menţine la actuala valoare, însă în nici un caz nu vor scădea. Până acum am ajuns cu recalcularea la anii ’83-’84, dar până vom ajunge la anul 2000 volumul va creşte. De aceea, până în prezent am mai angajat 47 de persoane şi lucrăm în două schimburi, pentru că nu ne ajung calculatoarele. Urmează să mai angajăm 43 de persoane, pentru ca să reuşim să terminăm procesul până la sfârşitul anului”.
Pe lângă neajunsurile legate de volumul de muncă necesar recalculării, deputatul UDMR Kerekes Karoly remarcă şi inechitatea Legii nr. 19/2000, care prevede că în cazul în care pensionarul nu poate prezenta acte doveditoare pentru perioadele care nu sunt înregistrate în cartea de muncă se ia în calcul salariul minim brut pe economie în vigoare în perioada respectivă. Aceste prevederi, apreciază Kerekes Karoly, ar trebui modificate, astfel încât “în locul salariului minim pe economie să se ia în considerare cel puţin salariul minim pe economie al funcţiei înscrise în carnetul de muncă”.
Trebuie spus că aceste recalculări nu înseamnă majo