Principalele motive ale evolutiei negative sunt saturarea pietei si o mai mare maturitate in alegerea imprimantelor din partea utilizatorilor finali, spun oficialii IDC.
In ultimul trimestru al anului s-au vandut 74.398 de imprimante, in valoare totala de 13,72 milioane de dolari (11,06 mil. euro la cursul mediu de anul trecut). In total, anul trecut s-au vandut aproximativ 227.000 de imprimante, cu 13.000 mai putin decat anul anterior, insa valoarea pietei a crescut usor, de la 37,5 mil. dolari (33,1 mil. euro) in 2003, la 41,25 mil. dolari (33,2 mil. euro), anul trecut.
Piata imprimantelor cu jet de cerneala a suferit o scadere importanta a vanzarilor in ultimele trei luni ale anului trecut (-28,6%, ca numar de unitati si -21,9%, valoric), in principal pentru ca utilizatorii se reorienteaza catre multifunctionale (n.r. - echipamente care inglobeaza intr-un singur aparat functii de imprimare, copiere, scanner, telefon), dar si catre imprimante cu laser, sunt de parere analistii IDC. Intr-adevar, imprimantele color cu laser au avut cel mai mare succes, vanzarile crescand semnificativ ca valoare (60,9%) si spectaculos ca numar de unitati (204,2%), in comparatie cu ultimul trimestru din 2003.
Desi cantitativ aceste imprimante au acoperit doar 1,8% din totalul pietei, ele au generat venituri de 1,26 mil. de dolari (1,01 mil. euro), adica aproape 10% din valoarea totala a pietei. De asemenea, veniturile aduse de imprimantele color cu laser au reprezentat mai mult de un sfert din suma adunata de imprimantele cu jet de cerneala, desi acestea din urma au acoperit, cantitativ, 75% din piata.
Liderul pietei, atat ca numar de unitati vandute cat si ca valoare a acestora, a ramas Hewlett-Packard, "desi a inregistrat rezultate slabe", se arata in raportul IDC. HP a vandut cu 41,3% mai putine imprimante in ultimul trimestru, insa a inregistrat o cifra de a