Legea confuza si aplicarea ei pe spranceana genereaza probleme serioase silvicultorilor. Asa se face ca agentii economici care exploateaza padurea platesc taxa de drum de doua ori, desi drumurile forestiere sunt impracticabile. In plus, judetul Cluj este din nou codas la exploatarea lemnului si pierde banii care i s-ar cuveni, conform legii, din cauza litigiilor generate de retrocedarea padurilor.
"Datele exploatarii padurilor s-au schimbat in ultimii ani, chiar daca cele mai multe dintre problemele silvicultorilor au ramas aceleasi, din cauza legislatiei si a modului de aplicare a legii", a declarat consilierul regiunii de Nord-Vest a Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR), Cornel Sabau. El a precizat ca mentalitatea oamenilor s-a schimbat mult in ultimii ani.
"Daca la inceput, dupa ce au devenit proaspat proprietari, marea majoritate a oamenilor doreau ca Romsilva sa preia controlul si exploatarea padurilor lor, acum, proprietarii se organizeaza ei insisi in agentii de exploatare sau in ocoale silvice. Astfel, doar in ultimul an numarul acestor exploatari forestiere private a ajuns la 80", a precizat Sabau.
El spune ca Bistrita-Nasaud este unul dintre exemplele cele mai fericite din Transilvania in acest domeniu, iar Clujul se afla exact la polul opus. "In Bistrita retrocedarea padurilor s-a facut in proportie de 80% pana in prezent", a precizat Sabau.
Probleme de probleme
"In padurile neretrocedate, jaful a fost una dintre problemele majore, pentru ca statul a pierdut controlul, iar proprietarii nu aveau cum sa-si exercite drepturile. Pe de alta parte, Romsilva n-a mai investit in intretinerea drumurilor forestiere desi a incasat taxa de drum din fiecare metru cub de lemn vandut", a declarat Sabau.
El spune ca din cauza ta