Funcţia de secretar general al Prefecturii Mureş este de mai mulţi ani motiv de dispută între partidele care se succed la putere. Asta în ciuda faptului că funcţia nu este una politică, cei care o ocupă, prin concurs, fiind înalţi
funcţionari publici.
După preluarea puterii de către PSD, la 2 mai 2001, Zamfira Pora a fost eliberată din funcţie, pe motiv că a refuzat să participe la un test profesional. În locul ei a fost numit Petru Ferenczi. Zamfira Pora a atacat în contencios administrativ ordinul de revocare şi alte două ordine, precum şi cel de numire a lui Ferenczi în această funcţie.
În 30 aprilie 2002, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză reclamantei, dar, cu toate acesta nu a fost reîncadrată în funcţie. La 1 februarie 2005 s-a dat şi sentinţa irevocabilă în ceea ce priveşte ordinul de numire al lui Petru Ferenczi, câştig de cauză având tot Zamfira Pora. Sentinţa a fost pusă în executare şi Zamfira Pora şi-a reocupat funcţia de secretar general al prefecturii.
În perioada 2001-2005, Zamfira Pora a ocupat funcţia de şef al Serviciului de protecţie a victimelor şi reintegrare a infractorilor de pe lângă Tribunalul Mureş, unde a implementat un sistem nou, care a început să-şi dovedească eficienţa.
Zamfira Pora a spus că se va implica în continuare în acest scop deoarece chiar ea a iniţiat o colaborare între autorităţi, organizaţii neguvernamentale şi acest serviciu. Postul a fost preluat prin delegaţie de o altă persoană până când se va organiza concurs. Petru Ferenczi a declarat că nu comentează această situaţie.
Ovidiu Natea, fostul prefect de Mureş, crede că reintegrarea Zamfirei Pora are la bază un act legal, dar este discutabil un alt aspect: faptul că domnia sa a câştigat procesul pentru funcţia de director al prefecturii, devenită ulterior cea de secretar al prefecturii.
Cora MUNTEAN
M