Multe dintre problemele sensibile ale noului statut au fost transate aseara de membrii Biroului Executiv al PSD. In sedinta sefilor de organizatii, care a precedat reuniunea BEx, au ramas in aer exact cele mai disputate articole din statut.
Singurul asupra caruia n-au existat obiectii a fost cel referitor la infiintarea functiei de presedinte executiv, dar participantii nu excludeau ideea ca acest subiect sa fie readus in fata Biroului Executiv.
Sefii de filiale au fost, se pare, de acord cu ideea ca, la congres, sa se aleaga tot esalonul superior de conducere, respectiv presedintele, presedintele executiv, secretarul general si vicepresedintii. In legatura cu acest subiect, au existat doua curente puternice, personalizate de doi lideri la fel de incapatanati.
Ioan Rus a mers pe varianta alegerii in congres, in timp ce Miron Mitrea tinea cu dintii de ideea ca vicepresedintii partidului sa fie alesi de Consiliul National. Statutul modificat ar putea include o prevedere conform careia toate candidaturile sa fie depuse cu cel putin zece zile inaintea congresului, dar aceasta opereaza din aprilie.
Un nou subiect naste dispute in PSD: rolul presedintilor de departamente. Se pare ca acestia vor forma un fel de cabinet din umbra, iar ocupantii posturilor sunt si viitorii ministri. Daca va fi asa, atunci un post de presedinte de departament va fi mult mai atragator decat unul de vicepresedinte, iar lupta se va duce pentru departamente si mai putin pentru linia a doua politica.
Modificarile convenite de pesedisti in privinta statutului partidului au reprezentat un fel de armistitiu intre tabere. In sedinta Biroului Executiv s-a decis ca toate organele de conducere alese ale PSD sa aiba un mandat de doi ani, dar, in acelasi timp, s-a mentinut ideea numarului nelimitat de mandate. Varianta de vechime agreata acum a fos