Preturile materialelor de constructii ar putea creste in medie cu 10%, incepand din primavara acestui an, ca urmare a majorarii costurilor la gaze si la energie electrica, apreciaza specialistii care activeaza in domeniu.
Dupa avalansa de cresteri succesive, de la inceputul anului, a costurilor de achizitie pentru apartamentele de bloc, si preturile materialor de constructii se vor majora din aceasta primavara. Cu toate astea, producatorii evita sa anticipeze cuantumul viitoarelor scumpiri. Ei sustin doar ca modificarile nu vor fi semnificative, cel putin pentru moment.
„Aceasta majorare a preturilor depinde de ponderile pe care energia electrica si gazele le au in costul total de productie. Spre exemplu, la productia armaturilor, a cimentului si a betonului ponderea este mai mare, spre deosebire de produsele din lemn, unde cuantumul este mai redus", explica Liviu Daschievici, specialist in domeniul constructiilor.
Oricum, persoanele care aveau in plan sa inceapa in primavara constructia unei case vor fi nevoiti sa-si refaca calculele, intr-o oarecare masura.
Conform calendarului convenit cu FMI, pretul la gazele naturale va creste, la 1 aprilie 2005, la 95 de dolari/mia de metri cubi si va fi majorat, ulterior, in alte doua etape, respectiv la 105 dolari/mia de metri cubi, la 1 iulie 2005, si la 110 dolari/mia de metri cubi, la 1 octombrie 2005. Noile tarife reprezinta o crestere totala de 20-25% fata de nivelul inregistrat in prezent.
Totodata, Executivul va majora si tariful la electricitate, cu un procent cuprins intre 2,5% si 5%. Incepand cu 1 iulie 2005, energia electrica si gazele naturale vor intra, de asemenea, in regim de accizare. Aceste scumpiri se vor reflecta in procesul de productie a diverselor materiale de constructii.
Astfel, cimentul, fier-betonul, tamplaria din PVC, geamul term