Masurile preconfigurate de procesul declansat la Bologna privind crearea Spatiului European al Invatamintului Superior impun Romaniei schimbari structurale, de profunzime, menite sa compatibilizeze invatamintul nostru superior cu cel european. Privit de unii specialisti ca un impuls necesar reformarii sistemului superior de educatie, iar de altii ca o provocare lansata prea devreme educatiei superioare din Romania, Procesul Bologna, care a urmat Declaratiei de la Bologna este astazi dezbatut cu intirziere in forumurile academice, pe masura ce este pus in aplicare.
- Istoric
Delcaratia privind crearea Spatiului European al Invatamintului Superior (SEIS), cunoscuta mai cu seama sub titulatura de Declaratia de le Bologna, a fost semnata pe 19 iunie 1999 de ministrii responsabili cu educatia din 29 de tari europene, fiind astazi adoptata de 40 de state din spatiul european. Procesul Bologna, ulterior Declaratiei si declansat de catre aceasta, are ca termen anul 2010 pentru indeplinirea obiectivelor asumate.
Urmatoarea conferinta a ministrilor educatiei a avut loc la Praga in mai 2001 si cu aceasta ocazie numarul obiectivelor a crescut, iar statele semnatare au reafirmat anul 2010 ca an in care Spatiul European al Invatamintului Superior va fi deja o realitate. In septembrie 2003, ministrii responsabili pentru invatamintul superior din 33 de state europene s-au intilnit la Berlin, pentru a analiza progresele obtinute si pentru a stabili prioritatile pentru noile obiective propuse.
Tot acest proces este parte integrata coerent in noua ideologie europeana de factura pragmatica, in care subsistemele economico-sociale europene (invatamintul fiind unul dintre acestea) interconectate raspund reciproc nevoilor specifice. In acest context, Procesul Bologna nu poate fi inteles ca un proces solitar si nici ca o abordare izolata a ministrilor