Programele inadecvate pentru IMM-uri reprezinta principalul motiv pentru care intreprinzatorii nu acceseaza fondurile nerambursabile, conform unui studiu realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Intreprinzatorii au dat acest raspuns in proportie de 51,3 la suta, in timp ce 47,2 la suta sustin ca informatiile oferite de finantatori sunt insuficiente, inadecvate si obtinute mult prea tarziu. Pe pozitii inferioare se claseaza lipsa totala de informatii, accesul dificil la creditele bancare, accesul dificil la garantarea creditelor, procedurile birocratice si greoaie in accesarea fondurilor si lipsa personalului calificat.
Din totalul de 186 de intreprinderi care au constituit esantionul pentru studiul CNIPMMR, 51,3 la suta apreciaza ca fondurile nerambursabile au fost gestionate intr-un mod relativ transparent, in timp ce 44,2 la suta sunt de parere ca acordarea acestor fonduri s-a realizat pe criterii necunoscute.
Intreprinzatorii s-au declarat, de asemenea, nemultumiti de informatiile pe care le au la dispozitie, considerand ca acestea sunt incomplete (38,9 la suta) sau obtinute cu intarziere (37,1 la suta).
31,8 la suta dintre firme au afirmat ca nu au avut deloc astfel de informatii. Pentru informare, cel mai adesea, intreprinzatorii apeleaza la Internet (54,8 la suta), 53,1 la suta la mass-media, iar 15 la suta primesc datele de la ONG-uri.
Din esantionul analizat, doar 32,7 la suta au accesat fondurile europene sau nationale de finantare a IMM-urilor. Cele mai mari dificultati intampinate de IMM-uri in accesarea si gestionarea fondurilor nerambursabile se refera la procedurile birocratice si greoaie de gestionare, acesta fiind raspunsul oferit de 51,9 la suta dintre firme.
38,4 la suta considera ca dificultati importante se regasesc in informatiile insuficiente sau inade