Seful Directiei de Cultura Salaj moseste de patru ani, fara rezultate, bisericile de lemn.(Foto: )
Un film documentar realizat de echipa editurii clujene Nereamia Napocae reprezentand o serie de biserici monumente istorice din Salaj a fost insusit de reprezentantii Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Salaj (DCCPCN), al carei director este Gheorghe Roman Chende.
Intre editura si institutia culturala a fost semnat in 11 decembrie 2003 un contract referitor la editarea si publicarea unui catalog al bisericilor monumente istorice din Salaj, dar contractul nu include filmul documentar.
Filmul, prezentat pe CD laolalta cu seria de fotografii efectuate de echipa editurii clujene, a fost prezentat la Budapesta, si potrivit unor surse foarte apropiate subiectului, inclusiv in Statele Unite ale Americii. Pentru nici una dintre prezentari nu a fost cerut acceptul directorului editurii, Cristian Matos.
Un membru al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din Cluj, care a solicitat anonimatul si care a vizionat filmul, sustine ca forma in care a fost prezentat „parea finala†si deci fusese editata intre timp.
Filmul a fost prezentat pe un CD al Directiei Judetene pentru Cultura si Culte Salaj, impreuna cu o serie de fotografii realizate de echipa Regalianus Satu Mare, al carui director este tot Cristian Matos.
Prezentat fara accept
Editura Nereamia Napocae a realizat in afara fotografiilor stipulate in contract si un film documentar de aproximativ 20 de minute despre o serie de biserici de lemn. Echipa de productie l-a inclus si pe referentul pe probleme de monumente istorice a DC Salaj, Valeria Lehene, care a confirmat existenta acestui film.
Documentarul a fost practic furat de reprezentantii Directiei de Cultura Salaj, care au prezentat filmul in strainat