Un grup de deputati au elaborat o propunere legislativa prin care se urmareste limitarea tranzactiilor de tip "cumpar ca sa revand".
Taxa de trecere a terenurilor din extravilan in intravilan ar putea sa scada considerabil. Un grup de patru deputati PD (Daniel Buda, Monica Iacob-Ridzi, Augustin Zegrean, Ioan Oltean) au inaintat la Camera o propunere de modificare a Legii fondului funciar nr. 18/1991.
Ideea este ca nivelul sa se reduca de la 400% la 1-10% sau chiar la zero.
Taxa a fost stabilita pentru a proteja fondul agricol. Ea ar veni sa compenseze pierderile suferite de economia nationala prin nefolosirea pamantului arabil care se transforma in lot construibil.
In ultimii ani, insa, la periferiile oraselor s-au extins ansamblurile de case si vile. Parcelele din acele zone au mare cautare, astfel ca ele au favorizat extinderea afacerilor speculative.
Un metru patrat care are certificat de intravilan se vinde la preturi piperate, pe considerentul ca o data de l-ai cumparat, nu mai trebuie sa umbli pe la primarie pentru aprobare si nici nu mai platesti taxa. In prezent, exista o adevarata industrie.
Proprietarii locurilor de casa convenabile intocmesc formalitatile de introducere in intravilan (achitand o taxa aferenta circuitului agricol, de exemplu cativa euro pe metru patrat), apoi vand la cateva zeci de euro.
Liber pentru investitii
"Am dori ca, in aceasta primavara, o data cu deschiderea sezonului pentru constructii, oamenii sa nu mai plateasca taxa de introducere a terenurilor in intravilan. Aceasta taxa aberanta ii blocheaza de la investitii si de la realizarea de ansambluri de locuinte sau de locuinte individuale. De la 400% trebuie fie sa se coboare la un nivel decent, intre 10 si 1%, fie sa se elimine in totalitate.
Grupul de lucru pentru reformarea admi