La sfarsitul lunii februarie 1999, principalul fabricant romanesc de utilaj petrolier, Sterom Campina, a fost preluat de firma americana Precision Castparts Corporation, prin achizitionarea a 70% din actiuni.
Imediat dupa preluarea conducerii Sterom, americanii au inceput sa se "loveasca" de blocajele financiare, care afectau indeosebi industria grea si societatile comerciale de stat. Singurele solutii de supravietuire care puteau scoate la liman sute de astfel de firme comerciale, au fost circuitele compensarilor.
Numai ca, pentru Sterom Campina un astfel de contract de compensare a insemnat "ingroparea" companiei prahovene in hatisul legislativ romanesc, si executarea silita a acesteia pentru plata a peste 35 miliarde de lei.
CONTRACTUL PAGUBOS. In aceste conditii, in 1999, cel mai important fabricant de utilaj petrolier primeste o oferta de compensare de la SC Delprint Prodimpex SRL, prin Dorin Ilie Rotariu, administratorul si reprezentantul acestei societati.
Cum Delprint detinea o creanta in valoare de 2,9 miliarde de lei asupra Credit Bank, iar Sterom avea datorii curente catre aceasta banca, societatea prahoveana accepta propunerea si semneaza un contract de cesiune de creante. Toate bune si frumoase pana in momentul in care iese la iveala faptul ca societatea Delprint, practic, nu exista.
Numarul de inregistrare la Registrul Comertului, respectiv codul unic de identificare s-a dovedit ca apartine unei alte firme, Metal Comercial SRL.
TRANSFER DE CREANTE. In urma demersurilor din justitie, finalizate in 2003, impotriva Delprint/Metal Comercial si a administratorului Rotariu, toate firmele asociate cu numele lui Dorin Ilie Rotariu si implicate in afacerile cu Sterom, ori au fost radiate, ori au intrat in procedura de faliment.
In mai 1999, Sterom a facut primul transfer de creante