Pachetul celor patru legi care vizeaza dezvoltarea pietei ipotecare, aferent programulul PAL incheiat de Romania cu Banca Mondiala, este finalizat. Conform programului, termenul de adoptare a legislatiei primare, care vizeaza modificarea Legii creditului ipotecar, este luna martie, urmand ca pana in septembrie sa fie adoptata si legislatia aferenta pietei secundare.
In prima etapa, cea care ar trebui sa fie adoptata in aceasta luna, se va modifica Legea nr. 190/1999 privind creditul ipotecar si Legea bancilor de credit ipotecar. In cea de-a doua etapa, vor fi adoptate Legea obligatiunilor ipotecare si cea a securitizarii creantelor.
Principalele modificari pe care le aduce noul act normativ Legii creditului ipotecar se refera la „clarificarea si unificarea modului de inscriere a ipotecii pe bun viitor in Cartea funciara", explica directorul Domenia Credit, Carmen Retegan.
Pana acum, inscrierea unei ipoteci pe un imobil viitor era la bunul plac al judecatorilor de Carte funciara, in sensul ca aceste inscrisuri se faceau fie doar pe teren, fie pe teren si constructia provizorie etc., iar fiecare notariat solicita numarul de acte considerat necesar.
Prin aparitia noii legi, toate aceste aspecte se vor clarifica, inclusiv reglementarea stricta a actelor necesare inscrierii bunului in Cartea funciara.
Dupa cum explica Retegan, una dintre persoanele implicate activ in reglementarea pachetului de legi, modificarea Legii creditului ipotecar va face o distinctie neta intre creditul ipotecar comercial (creditul ipotecar pentru investitii imobiliare, prin care se finanteaza imobile cu alta destinatie decat rezidentiala - birouri etc.) si creditul ipotecar rezidential.
Legea bancilor de credit ipotecar reglementeaza aparitia institutiilor de credit specializate. Astfel, bancile de acest tip vor putea actiona