Libraria Carturesti, 3 martie, ora 18.00. Se relanseaza revista Observator cultural. Am deja febra, cu o seara inainte, imediat dupa ce revista a plecat in tipar, am avut frisoane. Astazi este deja o alta zi, incercam sa ne stapinim emotiile, Carmen Musat si cu mine. Ceainaria de la Carturesti este arhiplina. Se sta in picioare. Din respect pentru pu-blicul cititor luam hotarirea sa raminem si noi in picioare pina la sfirsitul lansarii. Ma gindesc ca daca s-ar da o bomba acum, ar disparea mai bine de jumatate din intelectualitatea tarii. Au venit (un punct cistigat pentru revista!) personalitati care altadata, in vechiul Observator, n-ar fi avut loc sub acelasi acoperis. Acum pluteste un aer de cordialitate si de incredere. Sint prezenti si membrii Consiliului consultativ, lipsesc doar Stefan Borbély (la Cluj) si Caius Dobrescu (la Brasov).
Pornim la drum si nu vrem ca revista sa fie confiscata de nici un grup, indiferent cit de prestigios sau de vizibil ar fi. Urarea care ni se adreseaza cel mai des este „Sa fie intr-un ceas bun!“.
Ne prezentam publicului. Vorbesc Doru Mares (unul din cronicarii nostri teatrali, care a avut in numarul trecut o analiza despre functionarea Ministerului Culturii, cu primele opinteli, dar si cu deschiderea si transparenta atit de necesare) si Valerian Sava (acidul critic de film, care sustine din toate puterile noul val din cinematografia romaneasca, dar nu uita sa-i sanctioneze pe toti cei care fac filme obosite si plictisitoare, pe banii nostri, ai tuturor, desigur). Prezentam redactia, o chem la microfon pe Adina Dinitoiu. E mai emotionata decit noi toti, iar eu ma simt ca un elefant care a pus o giza sa faca piruete.
Din public, primim un salut de la Rodica Palade, redactor-sef adjunct la revista 22, si de la Andrei Cornea, care vorbeste despre curajul unei reviste culturale. Au venit si televiziuni