Exportatorii doresc amanarea reformei structurale si o politica de curs care sa reaprinda inflatia si sa aseze intreaga economie la picioarele lor, desi au fost avertizati in urma cu doi ani ca va disparea subventionarea prin curs, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Vasilescu a raspuns, astfel, la acuzatiile reprezentantilor Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), care au reluat solicitarea adresata Parlamentului de suspendare din functie a conducerii BNR. Conducerea ANEIR a solicitat, ieri, BNR, sa asigure un nivel mediu al cursului de schimb de 39.000 de lei/euro.
"Sunt obiective vizate de ei, pe care vor sa le impuna cu forta, in speranta ca vor putea amana reformele structurale. Aceste reforme nu mai pot fi amanate, iar nimic nu-i da dreptul BNR sa ia masuri contrare mersului pietei, care sa reaprinda inflatia si sa aseze intreaga economie la picioarele exportatorilor", a explicat Vasilescu. Oficialul BNR arata ca exportatorii au fost avertizati inca de acum doi ani ca nu vor mai beneficia de subventiile primite prin deprecierea cursului de schimb.
"Se vede ca nu au crezut si nu au luat masuri pentru a inlocui competitivitatea data de curs, printr-o competitivitate reala, bazata pe performantele economice", a mai aratat Vasilescu.
Potrivit consilierului guvernatorului BNR, perioada urmatoare va cuprinde multe schimbari care necesita masuri drastice de asigurare a pietelor functionale. "In aceste conditii, exportatorii cer sa fie dat inapoi ceasul istoriei. Vor un curs fix si cer destituirea conducerii BNR, pentru ca nu ar fi capabila sa le asigure un astfel de curs.
Prin urmare, cer sa spunem adio realitatilor pietei si poate chiar Uniunii Europene", a adaugat reprezentantul bancii centrale.
Totodata, Vasilescu a tinut sa precizeze ca masurile adoptate de BNR co