Codul muncii ramane bolovanul atarnat de gatul coalitiei de guvernare. Daca ieri, ministrul Muncii, democratul Gheorghe Barbu, a declarat ca Executivul condus de Calin Popescu Tariceanu intentioneaza sa definitiveze elaborarea Codului muncii in luna iulie, purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, si-a exprimat scepticismul cu privire la posibilitatea ca proiectul de lege sa ajunga in Parlament mai devreme de toamna acestui an. De altfel, si ca urmare a demonstratiilor de strada ale sindicatelor, in ultima saptamana, oficialii guvernamentali au avut declaratii din ce in ce mai contradictorii, culminand cu scepticismul exprimat de acelasi ministru al Muncii cu privire la posibilitatea modificarii Codului muncii in acest an. Barbu a tinut sa precizeze ca declaratia sa a fost doar o constatare cu privire la modul in care evolueaza negocierile dintre cei trei parteneri, Guvernul, sindicatele si patronatele.
"Intr-o luna si jumatate de cand se tot negociaza, nu s-a ajuns la un acord nici macar in ceea ce priveste titlul", a declarat ministrul. Acesta a precizat ca desi unii (sindicatele - n.red) avanseaza drept cel mai realist termen toamna acestui an, Guvernul Tariceanu spera ca el sa fie gata pana in luna iulie, "daca exista bunavointa din partea partenerilor sociali".
De altfel, termenul stabilit in 2004 cu Fondul Monetar International (FMI) pentru modificarea Codului este 31 martie 2005. In acest sens, Barbu a precizat ca premierul Calin Popescu Tariceanu intentioneaza sa discute cu FMI pentru un "termen ceva mai larg".
In schimb, liberalii sunt ceva mai rabdatori, daca e sa luam drept bune cele afirmate de purtatorul lor de cuvant, Eugen Nicolaescu.
"Cred ca abia in vara vom avea un punct de vedere comun al partenerilor sociali pe tema Codului muncii. De la o zi la alta apar noi propuneri de modificare, noi controverse. Trebuie sa se aju