Pe langa ansamblurile rezidentiale de lux si apartamentele vechi atinse de febra scumpirilor, apar si locuinte noi, la preturi scazute.
"Ma hotarasem sa imi iau un apartament. Am vazut mai multe oferte, toate la blocuri construite inainte de 1989, si mi s-au parut prea scumpe. Pentru trei camere pe 1 Mai sau la Baba Novac mi se cereau peste 50.000 euro. Mi-am zis ca la banii acestia, ma mut intr-un apartament nou", povesteste Ovidiu Pandele.
El a contractat un apartament cu trei camere, intr-un bloc nou construit, situat langa restaurantul Doi Cocosi. 46.500 euro, fara finisaje si obiecte sanitare. "Mai dau cateva mii de euro si le pun si pe acestea, oricum ies mai ieftin decat in cazul ca m-as fi orientat spre un bloc vechi", a gandit Ovidiu.
Pe piata imobiliara preturile sunt mari, aproape insuportabile pentru o populatie cu castiguri medii in jur de 200 euro pe luna.
Apartamentele s-au scumpit foarte mult in ultima vreme.
In Bucuresti gasesti cu mare greutate trei camere cu mai putin de 35.000-40.000 euro. La ansamblurile rezidentiale realizate dupa anul 2000 au acces numai persoanele cu venituri mari.
Vilele se vand cu 200.000-300.000 euro si chiar mai mult. Intr-adevar, la sumele acestea se ofera facilitati de lux: incaperi spatioase, finisaje de calitate, locuri de parcare, servicii de paza. Suna tentant, dar in asemenea vile si le permit numai rezidentii straini sau oamenii de afaceri cu salarii de mii de euro.
Pe fondul acestor preturi prohibitive, unele companii au constatat ca piata mai cere si altceva. Exista oameni activi, dispusi sa munceasca oricat pentru a avea o casa, dar in Romania posibilitatile de a obtine bani foarte multi sunt limitate.
Pentru acest segment de populatie un apartament la 35.000-40.000 euro inseamna o solutie, mai ales daca blocul e proaspa