Scriitorii Mihai Pelin si Petru Romosan scot la iveala un fapt senzational, necunoscut pina acum opiniei publice din Romania, care amesteca numele Regelui Mihai in disparitia a 42 de tablouri din Colectia Coroanei Regale. Este vorba despre picturi care valoreaza in prezent sute de milioane de dolari, opere ale unor artisti celebri precum Rembrant, El Greco sau Caravagio.
Conform scriitorului Mihai Pelin, care citeaza documente din arhivele Securitatii, tablourile au fost scoase din tara de Regele Mihai, in portbagajul masinii personale cu care se deplasa in Anglia, la nunta Reginei Elisabeta. Se intimpla in noiembrie 1947, cu o luna inainte de abdicare.
Trei dintre cele 42 de pinze au fost identificate de scriitorul Petru Romosan in colectii private din Franta, SUA si Italia, desi, potrivit legii, tablourile care apartin patrimoniului public nu pot fi instrainate. Atit pe vremea lui Ceausescu, cit si imediat dupa revolutie, guvernul roman a incercat zadarnic sa dea de urma acestor valori publice si sa le recupereze.
Procesul intentat, la Geneva, de guvernul Petre Roman fostului suveran a fost abandonat din motive necunoscute. In 1997, ziarul francez "Le Monde" a scris pe prima pagina un articol despre cel mai mare comerciant de obiecte de arta din lume, Alec Wildenstein, care era acuzat ca a cumparat ilegal, de la Regele Mihai tablouri apartinind statului roman, pe care apoi le-a vindut pe bani grei.
Trei tablouri extrem de valoroase din Colectia Coroanei Romane, incluse in patrimoniul national, dar disparute dupa 1947, au fost identificate de scriitorul Petru Romosan in Franta, SUA si Italia. Doua dintre cele trei pinze - "Sfintul Sebastian" si "Portretul lui Giacomo Bosio" - sint opere ale celebrului pictor El Greco.
Prima figureaza intr-o colectie privata din Franta, iar cea de-a doua la Kimbell Art Museum, in Fort W