Privatizarea celor doua banci de stat, Banca Comerciala Romana si Casa de Economii si Consemnatiuni, se afla atat in atentia opiniei publice din Romania, dar mai ales in atentia investitorilor straini care s-au aratat interesati de cele doua institutii.
Avand in vedere ca, in acest moment, sunt banci straine care si-au manifestat interesul pentru ambele institutii, problema care se pune este care va fi ordinea scoaterii lor la vanzare de catre autoritatile de la Bucuresti.
O analiza din punct de vedere al atractivitatii pentru investitorii straini a privatizarilor bancare, realizata recent de Societatea Academica Romana, situeaza CEC inaintea BCR.
Opinia unanima a expertilor consultati de SAR este ca CEC e mai atractiva decat BCR pentru eventualii investitori (lichiditati, retea extinsa), iar daca Guvernul este hotarat sa o vanda, aceasta operatiune se poate realiza in 2005.
Bogdan Baltazar, presedintele societatii de consultanta "Baltazar, Bloom & Pirvulescu", unul dintre expertii chestionati de SAR, declara la vremea respectiva ca exista un interes clar manifestat pentru CEC. "Mi se pare ca aceasta este ordinea normala indicata de interesul aratat de un grup mai mare de investitori pentru CEC.
Ar fi o privatizare mai usor de condus, care ar crea un avantaj psihologic si in cazul vanzarii BCR, mai dificil de realizat. Parerea mea este ca are mai mult sens sa se privatizeze mai intai CEC", ne-a declarat ieri Bogdan Baltazar. Si presa internationala a relatat interesul investitorilor pentru achizitionarea CEC.
Cotidianul britanic Financial Times a publicat la sfarsitul lunii trecute un articol care arata ca CEC, cu active in valoare de un miliard de euro si cea mai buna infrastructura din tara comparativ cu celelalte banci, a trezit un real interes in randul unor banci ca Erste Bank din Austria, HV