Tema alegerilor anticipate mareste vizibil falia dintre presedintele Traian Basescu si Alianta D.A. Daca seful statului insista pentru declansarea unui nou tur de scrutin, eventual imediat dupa semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE, de la 21 aprilie, nici PNL si nici chiar PD nu mai vor sa auda de alegeri.
Cele doua formatiuni partenere s-au asezat miercuri seara la masa negocierilor pentru a se pune de comun acord in ceea ce priveste insistentele presedintelui Basescu si interesele Aliantei. In cele din urma, liberalii si democratii au optat fara retineri pentru ramanerea la putere, cel putin pana in 2007. Mesajul transmis de liderii celor doua tabere dupa discutii a fost clar: alegerile anticipate nu se afla pe agenda D.A., prioritatile acesteia fiind integrarea europeana si realizarea programului de guvernare. Aceasta va fi, de altfel, si pozitia pe care Alianta o va adopta la intalnirea cu seful statului de saptamana viitoare. “Pozitia Aliantei este foarte clara: aceea de sustinere a Guvernului Tariceanu, care are foarte mult de lucru in aceasta perioada. Asta se va transmite tuturor celor care vor dori sa asculte (…) Daca vom fi intrebati de Traian Basescu, ii vom spune care este constatarea Aliantei”, a declarat, miercuri seara, purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu.
El a accentuat ca tema anticipatelor “chiar nu mai este de actualitate, pentru ca s-a dovedit ca nu mai este criza, ca Guvernul si Parlamentul functioneaza”.
Desi mai retinuti, democratii au si ei aceeasi parere. “De principiu n-au existat puncte de vedere contrare in discutiile din CNC. (...) Eu, asa cum am participat la dezbatere, cred ca alegerile anticipate sunt destul de dificil de realizat si cred ca trebuie sa ne lamurim ce a dorit sa transmita ca mesaj Traian Basescu cand vom merge acolo”, a spus, la randul sau, vicele PD, Radu Berceanu.
Si Berceanu