Incepand de astazi piata valutara se liberalizeaza. Vom asista oare din nou la fluctuatii mari ale cursului? In opinia unui dealer bancar o astfel de eventualitate este posibila, el considerand ca vor aparea ordine atat din partea clientilor, cat si ale bancilor. Pe de alta parte se asteapta noi intrari de „bani fierbinti” care vor cauta sa obtina un curs cat mai bun pentru valuta vanduta. Oricum, decizia BNR de liberalizare a pietei valutare este ultimul pas inainte de liberalizarea totala de cont.
Ieri, piata a fost destul de calma, cursul euro urcand usor, de la 3,6008 la 3,6110 lei in timp ce dolarul a coborat de la 2,694 la 2,693 lei.
Pe pietele financiare internationale moneda americana a continuat sa scada comparativ cu cea europeana. Euro a urcat de la 1,34 la 1,3456 dolari, apropiindu-se, tot mai mult, de maximul atins la finele lui 2004, de 1,3666 dolari.
Scaderea dolarului este pusa pe seama unei noi majorari a deficitului comercial, care este prognozat pentru ianuarie la 57 miliarde dolari fata de 56,4 miliarde in decembrie. Insa principalul motiv il reprezinta noua crestere a pretului la titei, care obliga America, cel mai mare consumator mondial, sa isi deprecieze moneda, pentru a reduce costurile.
O alta cauza se datoreaza declaratiilor facute de primul-ministru nipon, care aprecia ca Japonia trebuie sa isi diversifice rezervele valutare. Aceasta opinie urmeaza celei de luna trecuta, cand in piata au aparut zvonuri ca Banca Centrala a Coreei de Sud intentioneaza sa renunte la o parte din rezerva sa in dolari.
In consecinta, pretul unciei de aur a urcat ieri la Londra la aproape 442 dolari. Incepand de astazi piata valutara se liberalizeaza. Vom asista oare din nou la fluctuatii mari ale cursului? In opinia unui dealer bancar o astfel de eventualitate este posibila, el considerand ca vor aparea ordine atat din partea client