Piata ofera in acest moment conditii pentru cresterea dobanzilor la valuta, iar o reactie in acest sens din partea bancilor ar putea exista, dar nu o explozie, ne-a declarat, ieri, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
"Personal, nu vad o explozie a dobanzilor la valuta, avand in vedere ca suntem la un nivel mult superior celor de pe pietele internationale. Sunt conditii sa se petreaca un asemenea fenomen, dar nu cred ca bancile vor risca sa creasca dobanzile la devizele straine, mai ales ca ani de-a randul ne-am chinuit sa le scadem", a explicat Ghetea. Miercuri, la o intrunire cu Asociatia Oamenilor de Afaceri (AOAR) reprezentantii principalelor banci comerciale au avertizat mediul de afaceri sa se astepte in perioada urmatoare la cresteri de pana la 5%-7% a dobanzilor la valuta. "Am avut mai multi colegi la acea intrunire care se ocupa in special cu operatiunile de trezorerie. Dar cred ca doar o miscare a dobanzilor externe ar putea influenta decisiv dobanzile romanesti", a spus Ghetea.
Banca Centrala Europeana n-ar vrea sa majoreze dobanda anul acesta
Banca Centrala Europeana, institutia care da dobanda de referinta in UE, mentine de ceva vreme dobanda la 2% si exista semnale ca aceasta rata va fi tinuta pana la finalul acestui an. "Dobanzile in Europa sunt la un nivel mic, foarte mic, la care nu se pot mentine pentru prea mult timp. Dar, luand in calcul perspectivele pe termen scurt ale inflatiei si cresterii economice, cred ca nu este momentul unei majorari a dobanzilor", a declarat, recent, Guy Quaden, membru in consiliul de guvernare al BCE.
Piata da toate motivele pentru majorarea dobanzii
Fara sa aiba un ritm care sa multumeasca mediul bancar, economiile in lei au avansat intr-un ritm mult mai sustinut decat cele in valuta. In decurs de un an, din ianuari