Am fost rezervat cand un cor impresionant de analisti politici l-au atacat la baioneta pe Traian Basescu, imediat dupa ce acesta a lansat trei prioritati socante de politica externa - o "Axa Washington-Londra-Bucuresti", o ofensiva diplomatica spre est, avand ca prioritati Republica Moldova si Ucraina, si asumarea unui rol de important jucator regional in bazinul Marii Negre.
Si bine am facut ca am ascultat sfatul Departamentului de Politica Externa al ziarului Ziua, condus de Victor Roncea. Seful statului roman nu o luase razna. Acum avem dovada unei armonizari in materie de politica externa. In mod cert intre Washington si Bucuresti. In mod aproape cert intre Bucuresti si Londra. Si, posibil, intre Bucuresti si celelalte capitale europene.
Iar Moscova este si ea in cunostinta de cauza. Flancul sud-estic NATO, care coincide cu flancul sud-estic UE si zona Marii Negre, reprezinta azi spatiul de convergenta, de armonizare a intereselor Washingtonului si Bruxellesului. Iar Romania poate juca efectiv un rol cheie. Cand a deschis gura, cred ca Basescu tocmai inchisese telefonul. Cu Casa Alba.
Daca exista o "Axa a raului", in mod logic ar trebui sa existe si o "Axa a binelui". Pe care a invocat-o, in mod pripit, Basescu. Acum, la cuvantul "axa" - care are o conotatie negativa in Europa si, de asemenea, in SUA - Basescu a renuntat. Dar ideea ramane. Parteneriatul la care el se referea este "special" si va fi din ce in ce mai consolidat.
Nu fiindca brusc am avea azi virtuti care ne-au lipsit in trecut. Ci pur si simplu pentru ca, acum, interesele de securitate ale lumii libere converg si se concentreaza pe un proiect fara precedent in lumea moderna, legat de crearea, in bazinul Marii Negre, a unei zone de securitate si de comert, dupa modelul bazinului Marii Mediterane.
Iar pozitia geografica a Romaniei devine vita