Noile protocoale privind achiziţiile de medicamente şi materiale sanitare au fost prezentate miercuri, la Bucureşti, în cadrul unei întâlniri a reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor, Autorităţii Naţionale pentru Control şi Casei Naţionale a Asigurărilor pentru Sănătate cu cei 42 de directori judeţeni ai DSP şi directorii spitalelor din întreaga ţară.
S-au discutat problemele privind calitatea proastă a materialelor sanitare, atât în ceea ce priveşte cantitatea furnizată, cât şi faptul că monstrele prezentate iniţial de către furnizori erau de calitate mult mai bună decât materialele livrate unităţilor spitaliceşti. “A fost prezentat şi catalogul CANAMAT, care va fi de azi înainte un punct de plecare în ceea ce priveşte achiziţiile realizate prin licitaţii publice”, a precizat Florin Buicu, directorul administrativ al Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu Mureş.
Reprezentanţii spitalelor au ridicat şi problemele care ţin de finanţare, dar nu au primit vreun răspuns de la cei abilitaţi.
Spitalele mari îngropate în aprobări
În ceea ce priveşte proiectul de licitaţii, acesta pare să încurce mai mult spitalele mari, care vor depinde de Ministerul Sănătăţii, chiar dacă intenţia iniţială a fost aceea de a exista o siguranţă că spitalele îşi vor respecta bugetul alocat. Astfel, orice achiziţie care depăşeşte valoare de 25.000
de euro trebuie aprobată de Ministerul Sănătăţii, formalitate ce durează 30 de zile. “În cazul unei unităţi spitaliceşti mari, cum este cazul celei din Târgu Mureş, care este şi Centru Regional, suma de 25.000 de euro este una obişnuită, nicidecum prea mare. Aşa că va dura foarte mult timp până să realizăm o licitaţie”, explică Buicu.
Centru Regional fără bani
O altă problemă cu care se confruntă unitatea spitalicească sunt fondurile insuficiente alocate pentru necesităţile zilnice. “În 2