Anul trecut, 1.326 de companii straine au ales sa plece de pe piata romaneasca. Si aceasta in ciuda discursurilor sforaitoare ale autoritatilor romane, care afirma ca tot mai multi investitori de afara sunt atrasi de meleagurile romanesti. Statisticile optimiste prezentate de oficiali omit sa precizeze ca din Romania se mai si pleaca.
Potrivit datelor publicate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), societatile comerciale straine care au parasit Romania in 2004 au retras un capital social de peste 230 milioane de euro. Cei mai multi investitori straini vin in tara noastra pentru a face comert, sector in care activeaza mai bine de jumatate din totalul firmelor straine.
Realitatile romanesti ii pun insa pe fuga pe oamenii de afaceri, coruptia si fiscalitatea ridicata fiind de multe ori factori descurajanti.
1.326 de companii straine au parasit piata romaneasca anul trecut, retragand un capital social de peste 230 milioane de euro. O indica negru pe alb datele statistice ale Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Mai bine de o treime din firmele straine care au parasit Romania in 2004 erau inregistrate in Bucuresti, unul din locurile cautate pentru afaceri de investitorii de afara.
Si din Ilfov, o alta locatie aflata in topul preferintelor oamenilor de afaceri straini, au plecat alte 168 de companii, adica peste 12% din totalul societatilor comerciale radiate de la Registrul Comertului, anul trecut. Cifrele ar trebui sa-i ingrijoreze pe oficiali, mai ales ca mediul de afaceri autohton este prezentat peste hotare ca fiind unul atractiv.
Statisticile oficiale ale ONRC releva faptul ca 1.326 de companii cu participare straina la capitalul social au parasit Romania, anul trecut. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat acestea au retras un capital social de peste 230 milioane de