Procurorii Sectiei a II-a din cadrul PNA l-au audiat ieri pe Ilie Mihai, vicepresedinte al BCR, si au dispus totodata inceperea urmaririi penale impotriva acestuia sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la acordare de credite in neconcordanta cu legislatia in vigoare si normele financiar-bancare, asociere in vederea comiterii de infractiuni si complicitate la inselaciune, toate in forma continuata, ne-au declarat surse judiciare.
Potrivit acestora, in cursul anchetei s-a constatat faptul ca vicepresedintele BCR, impreuna cu alte persoane cu functii de conducere, decizie si control in cadrul BCR au contribuit, in mod intentionat, la crearea, organizarea, planificarea si desfasurarea activitatii de creditare in conditii nelegale sau cu incalcarea normelor de creditare bancara in cadrul BCR Sucursala Novaci, jud. Gorj, si Sucursalele Sectoarelor 4 si 6 ale BCR Bucuresti.
In sarcina vicepresedintelui BCR, anchetatorii au retinut ca, folosindu-se de calitatea si functia avuta in cadrul bancii si prin intermediul altor directii din banca aflate in subordine, Ilie Mihai a avut posibilitatea cunoasterii in permanenta a tranzactiilor bancare efectuate de cele cinci societati comerciale reprezentate de Mathyas Gabriel Viorel si aflate in stransa legatura cu societatile comerciale din judetul Valcea, reprezentate de Ion Marin, societati a caror creditare s-a facut prin intermediul BCR Sucursala Novaci, judetul Gorj.
Varful piramidei
Contactat telefonic, procurorul-sef al Sectiei a II-a a PNA ne-a declarat ca dosarul BCR Novaci este una dintre cele mai complexe cauze aflate in lucru.
"Procurorii au mers pe urma banilor, respectiv a celor 2.000 miliarde lei acordati unei Sucursale din Gorj de centrala BCR in perioada 2002 - aprilie 2003. Noi nu ne-am oprit la simpli functionari bancari, am mers spre varful piramidei, iar