Zapada de joi noaptea, abatuta peste Bucuresti, a luat prin surprindere autoritatile locale, INMH-ul, microbistii si Cupa UEFA.
Primarul Capitalei, Razvan Murgeanu, care are biroul dotat cu un monitor ce-i arata permanent miscarea norilor deasupra Europei, povestea ieri ca norii i-au jucat o festa: „Am vazut ca era un nor deasupra muntilor, dar nu dadea semne c-o sa coboare peste Bucuresti, si uite ca a coborit". Noroc ca muncitorii de la salubrizare se uitau la meci si au vazut ca ninge.
Si s-au apucat repede sa remonteze la loc pe masini plugurile, pe care le demontasera ca sa purceada la maturatul de primavara.
Trei ninsori, 60% din buget
Daca mai vine vreo zapada? „Cine stie? Ce, crezi ca de asta m-a anuntat cineva? I-a luat prin surprindere si pe aia de la INMH", ridica din umeri primarul Murgeanu. Cam la fel ridica toti din umeri si in privinta costurilor deszapezirii.
Magda Iuga, responsabila cu salubrizarea si deszapezirea in Primaria Capitalei, apreciaza ca anul acesta primariile sectoarelor au alocat aproximativ 150 de miliarde lei fiecare, numai pentru deszapezire, ceea ce da un total de 900 de miliarde lei - 25 de milioane de euro. Aceeasi sursa spune ca, impreuna, cele trei deszapeziri nu au cum sa consume mai mult de 60% din bugetul alocat.
Dar nu se stie niciodata. La 15 martie, teoretic sfirsitul sezonului, se va trage linie si vom vedea facturile finale.
Cite sectoare, atitea obiceiuri
Puse cap la cap, declaratiile smulse mai degraba cu forta de la autoritati ne conduc la alte cifre. In sectorul 1 au fost prevazute in buget 180 de miliarde lei pentru deszapezire, bani ce ar trebui sa ajunga in conturile societatii REBU, care mai presteaza si in sectorul 4, unde primarul Inimaroiu le-a alocat cite 9 miliarde lei lunar.
In sectorul 2, Supercom incaseaza pentru f