Judecatorul care a propus locatia, Florin Burghelea, este vicepresedinte al Curtii de Apel Bacau. Acum doi ani, el si familia sa au primit in proprietate terenuri centrale din partea administratiei Sechelariu.
Improprietarirea judecatorului, ca si a multor altor membri ai protipendadei locale, s-a facut in urma unor ample schimburi de terenuri cu Primaria Bacau, tranzactii care fac acum subiectul unor cercetari ale Parchetului National Anticoruptie. Daca ar fi picat in capcana, Monica Macovei avea toate sansele sa tina prima pagina a unor ziare care oricum o ataca in mod constant.
Spre nemultumirea unor magistrati, ministrul a decis sa tina sedinta intr-o sala a Curtii de Apel, unde judecatorii si procurorii din zona Moldovei i-au descris ministrului modul cum merge reforma din Justitie in viata reala.
Ministrul Justitiei a refuzat sa calce pragul firmei Agricola International, subiect al unuia dintre cele mai mediatizate cazuri de coruptie, unde avea programata o intilnire cu magistratii din Moldova.
Monica Macovei a putut masura ieri distanta dintre strategiile de reforma a sistemului judiciar si piedicile din viata reala, in cadrul unei intilniri, la Bacau, cu magistrati din toata Moldova.
Discutiile au debutat intr-o atmosfera tensionata, cauzata, printre altele, de refuzul ministrului de a accepta ca sedinta sa aiba loc intr-o sala de la Agricola International SA, asa cum a propus vicepresedintele Curtii de Apel Bacau, Florin Burghelea. In anii ’90, afacerea Agricola International a fost unul dintre cele mai mediatizat cazuri de coruptie, nefinalizate insa cu vreun dosar.
Iar Florin Burghelea a devenit acum doi ani proprietar al unor insemnate suprafete de teren din municipiul Bacau, gratie unor schimburi de terenuri cu primaria orasului, condusa atunci de Dumitru Sechelariu, si investigate a