Miine incepe Postul Mare, de 7 saptamini, postul care pregateste Invierea sau Sfintele Pasti. De astazi, in seara Duminicii izgonirii lui Adam din Rai, se lasa sec, adica se posteste pina in seara simbetei din Saptamina Patimilor
Din considerente religioase, medicale sau din traditie, milioane de romani respecta macar partial ?infrinarea de la cele lumesti?
Miine incepe Postul Mare, de 7 saptamini, postul care pregateste Invierea sau Sfintele Pasti. De astazi, in seara Duminicii izgonirii lui Adam din Rai, se lasa sec (de unde si denumirea de duminica lasatului sec de brinza), adica se posteste pina in seara simbetei din Saptamina Patimilor. In Marele Post, care se mai numeste si postul patruzecimii, Paresimile sau Postul Pastilor, nu se maninca? carne, oua, brinza, peste, vin sau untdelemn. In toata aceasta perioada, cel mai lung si mai aspru post al anului, sint doar doua dezlegari la peste, pe 25 martie, de Buna Vestire, si de Florii - Intrarea Domnului in Ierusalim. Intr-o lume secularizata, traditiile religioase incep sa se confunde cu folclorul, cu o lume a bunicilor, demult apusa. Acest fenomen este evidentiat de ultimele sondaje care releva ca romanii sint cel mai religios popor european, dar, cu toate acestea, mai putin de o cincime din romani (18%) participa macar o data pe saptamina la serviciul religios, iar 11a marturisesc ca nu participa niciodata, cu exceptia nuntilor, botezurilor sau inmormintarilor.
Cu toate acestea, Romania ramine o tara profund religioasa si exista sute de mii, daca nu cumva milioane de romani care tin post. Unii o fac din considerente mistice, altii din ratiuni medicale, unii pentru ca ?asa au apucat din parinti si asa e bine?. Altii nu dau doi bani pe post sau considera acest ritual ca fiind apanajul celor de la tara sau in virsta, ?al babelor fara preocupare?.
Cu toate ca - vorba lui Mirce