Agenda Băncii Nationale a Romaniei se anuntă deosebit de incărcată, 2005 fiind un an deosebit de incărcat. Denominarea monedei nationale, liberalizarea Contului de capital, piata valutară, precum si tintirea unei inflatii de 7 la sută sunt principalele tinte.
Cerută cu insistentă de Uniunea Europeană, liberalizarea totală a Contului de capital poate genera derapaje, analistii estimand intrări de capitaluri de 2-4 miliarde de euro. Acesta este si motivul pentru care oficialii BNR au convenit un set de măsuri de salvgardare care vor fi aplicate in situatia aparitiei unor fluxuri excesive de capital, pe termen scurt, dacă magnitudinea lor ar genera dezechilibre ale balantei de plăti sau ar produce perturbatii severe ale politicii monetare si de curs.
Totodată, reiterand tinta de 7 la sută, BNR a decis, din nou, reducerea dobanzii de politică monetară la 14,5 la sută.
Redam in continuare textul integral al comunicatului bancii centrale privind masurile adoptate in sedinta
de sambata. "Consiliul de Administratie al Bancii Nationale mentine tinta de inflatie de 7 la suta
pentru anul 2005, reiterand si trecerea pana la 30 iunie la etapa urmatoare a liberalizarii Contului de capital, in pregatirea aderarii la Uniunea Europeana.
In sedinta din 12 martie 2005, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a analizat evolutiile recente din economia reala si din sectorul financiar si monetar, precum si perspectivele acestora pentru anul in curs. In mod deosebit au fost abordate evolutiile legate de ultimele etape de liberalizare a Contului de capital si implicatiile acestora asupra situatiei macroeconomice, in general, si asupra pietei financiare romanesti in special.
Analiza a reliefat cu deosebire consolidarea procesului de dezinflatie.
Cresterea preturilor in luna februarie a fost de 0,6 la suta, ceea ce menti