GASTROOMIE TRECUT - "Locantele" de odinioara respectau stilul gastronomic frantuzesc Acum 150 de ani, reprezentantii lumii culturale se intalneau in cafenele, unde incingeau cele mai aprinse discutii. Restaurantele de lux de altadata "musteau" de idei, cultura si desfatare gastronomica.
VERONICA GUZUN
DEZBATERI. In restaurante si cafenele se intalnea elita culturala a Bucurestiului O zi racoroasa de primavara. Soarele isi scoate cu mare prudenta razele de sub plapuma de nori, cojoacele au fost scuturate, vine vremea calda. Doamne si domni foarte eleganti se plimba pe Kiseleff. Vorbesc frantuzeste si, cand obosesc, merg la un ceai, la o cafea sau, de ce nu, la o inghetata la Capsa, in inima Micului Paris.
RESTAURANTE. "Locantele de altadata erau un loc de intalnire si de desfatare lumeasca" - ne-a spus Laura Nicolau (Calita), patroana la Locanta Jaristea. Atunci, ca si acum, existau restaurantele de lux din centrul Bucurestiului, care serveau mancare frantuzeasca si erau pentru societatea inalta. Restaurantele mai mici si mai putin pretentioase serveau mancarea mai repede, aveau orchestra. A treia categorie de localuri erau cele care serveau minuturi (gratare, mici, produse autohtone). Acestea se serveau si in magazinele alimentare.
DE LUX. Printre cafenelele de lux se numarau Capsa, Terasa Otetelesanu, Fialkovski. "Capsa era socotita o academie. Acolo se aduna elita culturala. Scriitorii erau saraci, nu comandau altceva decat cafea. Uneori, persoanele bogate se alaturau scriitorilor pentru a capata prestanta, si le plateau consumatia sau chiar le sponsorizau carti" - ne-a povestit dr. Mioara Ionita, Muzeul National de Istorie. Despre cafeneaua Capsa, Tudor Arghezi spunea: "Capsistul e un individ inteligent si primejdios, si critica reala se face la Capsa, nu in presa literara. Daca esti prost la Capsa, este imposibil - zic