Desi au inregistrat intirzieri mari in derularea lucrarilor, companiile de montaj implicate in constructia reactorului 2 de la Cernavoda au cerut dublarea tarifelor, motivind deprecierea leului. In principiu, statul nu e de acord, dar se analizeaza.
Companiile romanesti implicate in constructia celei de-a doua unitati a centralei nucleare de la Cernavoda au solicitat dublarea sumelor acordate de compania Nuclearelectrica pentru serviciile prestate de acum inainte.
Ministrul Economiei, Codrut Seres, a afirmat ca subcontractorii romani „au avut solicitari pentru cheltuieli cu forta de munca de 10-11 euro pe ora pe angajat, fata de 5-6 euro, cit este in prezent".
In total, este vorba despre o suplimentare a bugetului de circa 22 de milioane de euro ceruta in principal de firmele de montaj. Seres a dat exemplul societatilor Nuclearmontaj (societate detinuta de controversatul personaj Ovidiu Tender) si TMUCB. „In principiu nu sintem de acord cu asta. Vom analiza insa fiecare caz in parte", a spus ministrul Economiei.
Intirzieri de 2-3 luni
Potrivit lui Seres, companiile de montaj cer cresterea pretului manoperei din cauza aprecierii leului in raport cu valutele. Astfel, in lei, companiile implicate in proiect primesc mai putin pentru aceeasi munca prestata. Ministrul a spus insa ca in contractele incheiate intre Nuclearelectrica si subcontractori nu este prevazuta vreo clauza de protectie in fata riscului valutar.
In plus, companiile amintite nu si-au indeplinit in totalitate obligatiile, astfel ca demeresul lor are si mai putine sanse. Codrut Seres a spus ca exista intirzieri de doua-trei luni fata de programul stabilit pentru finalizarea unitatii 2. „Intirzierile tin de livrarea diverselor echipamente si a serviciilor prestate de contractori.
Am discutat cu totii si recuperarea intirzierilor est