ALIMENTATIE ECHILIBRATA Alimentatia inadecvata, saracita in factori biologic activi (antioxidanti), este cauza unui numar mare de boli. GEORGETA LICSANDRU
"Consumam mai multe grasimi saturate de origine animala, mai putine proteine cu valoare biologica ridicata, mai mult alcool si tutun. Mesele sunt adesea neregulate, varietatea alimentelor este redusa. Stresul zilnic creste, ca si consumul de alimente cu densitate calorica inalta si poluarea. In aceste conditii, in metabolismul uman sunt generate cantitati mari de radicali liberi periculosi pentru sanatate", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Vitamine si minerale Radicalii liberi sunt deseuri celulare, produse pe de o parte de organismul uman, iar pe de alta parte de factorii externi agresivi (fumatul, radiatiile, medicamentele, poluarea, razele ultraviolete etc.). Anihilarea radicalilor liberi este realizata de antioxidanti - vitamine si minerale.
Acestia sunt grupati in mai multe categorii: antioxidantii primari (vitamina C naturala, betacarotenul natural, seleniul), antioxidantii secundari (vitaminele B1, B3, B5, B6, zincul, magneziul, cuprul), antioxidantii complementari (acidul folic, biotina, magneziul). "Celulele corpului nostru sufera zilnic miliarde de atacuri incontrolabile ale radicalilor liberi. Studiile au descoperit corelatii intre radicalii liberi si cele peste 200 de maladii pe care le cauzeaza: ateroscleroza, trombozele coronariene, hemoragiile cerebrale, cancerul, senilitatea, cataractele, pancreatitele, artritele cronice, maladia Keshan (specifica deficientei de seleniu) etc.", arata prof. dr. Mencinicopschi.
Seleniul este unul dintre cei mai puternici antioxidanti, care joaca un rol important in buna functionare a sistemului imunitar. Studiile au demonstrat ca suplimentarea hranei cu seleniu reduce inci