Consumatorii casnici vor achita, de la 1 aprilie, un abonament pentru gaze naturale intre 4.500 de lei pe zi, pentru locuintele individuale, si 12.000 lei pe zi, pentru asociatiile de locatari, la care se adauga pretul gazelor furnizate in functie de consum si de societatea de distributie.
Astfel, daca au un consum care nu depaseste 2.400 metri cubi/an si sunt in aria de distributie a societatii Distrigaz Nord, persoanele fizice vor plati un abonament de 4.500 lei/zi la care se adauga costul gazelor naturale, al caror pret de livrare pentru aceasta companie este de 4.808.290 lei pe mia de metri cubi.
Daca un consumator casnic ce nu depaseste aceasta valoare anuala este arondat societatii de distributie Distrigaz Sud, va plati un abonament similar, insa pretul gazelor naturale care ii vor fi livrate se situeaza la un nivel mai mare, de 5.117.481 de lei/1.000 metri cubi.
In aceasta categorie de consum se incadreaza, de obicei, locuintele individuale si unele locuinte comune, precum si casele care utilizeaza gaze naturale pentru alte scopuri decat pentru incalzire.
Astfel, valoarea facturii pentru un abonat casnic din aceasta categorie de consum (2.400 mc/an) va creste de la 1 aprilie cu circa 19 la suta daca este arondat societatii Distrigaz Nord si cu 25 la suta daca este in aria de distributie a Distrigaz Sud.
Blocurile de locuinte au, in general, un consum care depaseste aceasta valoare, astfel ca intra in urmatoarea categorie de consum, intre 2.400 si 12.400 metri cubi pe an. Pentru aceste blocuri, abonamentul va fi de 10.000-12.000 lei pe zi, costul urmand sa fie achitat de asociatia locatarilor.
Diferente de cost pentru intretinerea conductelor
Presedintele Autoritatii de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), Stefan Cosmeanu, a explicat ca diferentele de pret dintre cele doua societati rezulta