LECTIA DE ANATOMIE Diafragma este un sept musculo-tendinos ce separa cavitatea toracica de cavitatea abdominala; ea functioneaza ca muschi principal al respiratiei, are forma de cupola si este constituita dintr-o portiune musculara periferica si o portiune centrala tendinoasa. OANA VATASELU
Medicul Bogdan Mastalier, chirurg la Spitalul Clinic Colentina, afirma ca diafragma are forma literei "J", vazuta din lateral, cu bratul lung posterior intins pe coloana vertebrala si bratul scurt fixat anterior pe portiunea inferioara a sternului; lateral, diafragma se insereaza pe suprafata interna a ultimelor sase perechi de coaste si cartilaje costale. Bolta diafragmatica, care este mai proeminenta in cavitatea toracica, prezinta doua cupole: una dreapta si alta stanga.
Diafragma prezinta trei deschizaturi principale si alte cateva mai mici, care functioneaza ca locuri de pasaj ale unor formatiuni anatomice importante dinspre cavitatea toracica spre cavitatea abdominala; acestea sunt: deschizatura aortica (hiatusul aortic), prin care trec aorta, ductul toracic (principal colector limfatic al organismului) si vena azygos; deschizatura esofagiana (hiatusul esofagian), prin care trece esofagul, insotit de nervii vagi (a zecea pereche de nervi cranieni, cu rol important in inervatia viscerelor toracice si abdominale); deschizatura venei cave inferioare; alte deschizaturi: prin acestea trec nervii splanhnic mare, mic si minor, trunchiurile nervoase simpatice, vasele epigastrice superioare.
Diafragma este cel mai important muschi inspirator, avand o contributie importanta in mictiune, defecatie si parturitie (nastere), sustine coloana vertebrala si impinge sangele si limfa din segmentele subdiafragmatice spre inima.
Medicul Bogdan Mastalier considera ca cele mai frecvente boli cu implicare diafragmatica sunt herniile diafragmatice, ce constau in la