Acordul încheiat între Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi reprezentanţii distribuitorilor de medicamente nu a dus la un rezultat vizibil în ceea ce priveşte eliberarea medicamentelor compensate. Nici măcar Guvernul nu a reuşit să înduplece farmaciştii, astfel că nici o farmacie din judeţul Mureş nu eliberează aceste medicamente. Hotărârea de Guvern stipulează că se va aplica compensarea de 90% doar pentru medicamentele aflate pe lista A , urmând ca cele de pe lista B să beneficieze de o compensare mai mică, de doar 50%.
"Nu ni s-au recunoscut datoriile şi nici nu au fost specificate modalităţile de plată ale sumelor pe care le-am solicitat din 2004", descrie situaţia Iustina Vas, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Mureş.
Refuzul farmaciştilor se bazează pe epuizarea fondurilor alocate pentru anul 2005. Dacă situaţia la nivel naţional "arată" bine, deoarece, conform conducerii CNAS, 70% din farmacii mai dispun de fonduri, în judeţul Mureş lucrurile stau diferit. Astfel, din bugetul de 312 miliarde de lei alocat pentru 2005, 10% (31.2 miliarde lei) reprezintă fondul de rezervă alocat de CJAS pentru trimestrul IV. Valoarea programului de eliberare a medicamentelor pentru bolile cronice atinge 45 de miliarde de lei, iar 120 de miliarde de lei au fost deja cheltuite în luna ianuarie-februarie. Un simplu calcul arată că 112.8 miliarde lei este suma în care farmaciştii mureşeni trebui să se încadreze în anul 2005. "Unii dintre farmacişti au apelat deja la fondurile alocate pentru trimestrul IV, deci bani care vor fi achitaţi la începutul lui 2006", explică Iustina Vas.
În acelaşi timp, instituirea unui regim special pentru lista A de medicamente provoacă dureri de cap suplimentare farmaciştilor. Astfel, soft-ul de care dispun farmaciile nu le permite acestora să facă diferenţieri între categoria A şi B. "Farmaciştii sunt