Iszlai Irma şi Ercsey Arpad Nicolae au fost artizanii expoziţiei vernisate sâmbătă la Târgu Mureş, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Plastici. Deosebit de inspirat s-a dovedit a fi ambientul creat în Sala "ExpoUnirea", prin expunerea alternativă a peisajelor de pe Valea Mureşului Superior, realizate de Iszlai Irma şi a sculpturilor în lemn şi rădăcini realizate de Ercsey Arpad.
Cei doi artişti plastici nu sunt oameni cu pretenţii deosebite în domeniul picturii, respectiv al sculpturii. Sunt însă îndrăgostiţi de natură, de coloritul ei şi de darurile pe care aceasta ni le oferă la fiecare pas şi pe lângă care de cele mai multe ori, noi oamenii cu pretenţii, trecem indiferenţi. Temele de creaţie sunt comune, iar atelierul lor de creaţie a fost şi este natura. Expoziţia în sine a fost una reuşită şi se constituie într-un îndemn la redescoperirea naturii şi, implicit, a sensurilor profunde ale existenţei noastre din ce în ce mai mult dominată de mercantilism şi calcule egoiste.
Bucuria firului de iarbă
Vasile Mureşan, artist plastic profesionist, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş ne-a declarat legat de expoziţie:
"Într-un secol dominat de betoane, de tehnică, de plastic şi de falsuri cu care omul se hrăneşte, se îmbracă şi în care locuieşte, frumosul şi naturalul abia dacă mai au loc. Prin picturile ei, Iszlai Irma ne oferă bucuria firului de iarbă, această bucurie unică şi extraordinară ce transpare din toate picturile ei. Ercsey Arpad Nicolae, prin realizările sale ne invită să
vedem natura puţin diferit, pentru că el descoperă în fiecare creangă, în fiecare nod, în fiecare rădăcină o capodoperă a naturii, ceva aproape făcut. El nu se implică prea mult, el culege aceste "opere" din natură şi ni le propune nouă pentru a ne bucura".
Pasionaţii de simplitatea naturii mai au timp să o descopere în operele celor doi