Centrul istoric al Clujului risca sa devina o simpla amintire la un cutremur mai serios. Specialistii in constructii afirma ca o mare parte a cladirilor din zona centrala a orasului sunt intr-o stare avansata de degradare. Prabusirea lor, partiala sau totala, este doar o chestiune de timp.
De exemplu, pe strada Hermann Oberth nr. 1, exista o cladire care e inclinata intr-un unghi de 30 de grade, semn ca fundatia este subrezita.
O plimbare prin centrul Clujului ne dezvaluie o serie de bijuterii arhitectonice din secolele XIV – XIX. O privire mai atenta ne face sa descoperim un pericol iminent.
Cladirile au fisuri in pereti, tiglele din acoperisuri sunt desprinse, tencuiala se mai tine doar in unele locuri, iar o serie de elemente arhitectonice ce ies in relief cu greu mai rezista gravitatiei. Pericolul ca o plimbare sa se transforme intr-o tragedie este evident.
Pana acum, clujenii au avut parte de prabusirea unui gard de caramida (cel din zona Inspectoratului Scolar Judetean) si de o prabusire a acoperisului unei cladiri centrale (cea de vizavi de Hotelul Continental). De tigle desprinse care cad pe masini si pietoni, clujenii au parte in fiecare primavara.
Lacrimile centrului istoric
Imobilele din centrul Clujului, dupa ce au fost nationalizate, nu au mai beneficiat de nici o investitie din partea autoritatilor locale. Timp de peste 50 de ani ele s-au degradat continuu. Acum ele au fost retrocedate fostilor proprietari, vandute fostilor chiriasi sau - cazul unei infime parti - au ramas in proprietatea statului.
Toate acestea arata jalnic, fiind intr-o stare de degradare avansata. Fredonand binecunoscutul refren "Nu sunt bani", autoritatile locale asista aproape indiferente la degradarea unor cladiri cu valoare de patrimoniu si la punerea in pericol a trecatorilor. Reparatia acestor