Consumul mediu anual de incaltaminte pe cap de locuitor in Romania este de circa trei perechi, nivel comparabil cu cel al tarilor din Uniunea Europeana, dar, in timp ce romanii prefera pantofi din China sau Turcia, incaltamintea romaneasca se numara printre optiunile europenilor.
Acest fapt este confirmat de datele Ministerului Economiei si Comertului, potrivit carora, in ultimii ani, aproximativ 95 la suta din productie se indreapta spre export - principalul partener fiind Uniunea Europeana, comparativ cu perioada anilor 1989-1990, cand peste 70 la suta din productia firmelor romanesti de profil era directionata spre piata interna.
Pe ansamblul anului trecut, firmele romanesti de incaltaminte au produs 37,4 milioane de perechi, cu 0,8 la suta mai mult decat in 2003, din care 30,3 milioane de perechi din piele naturala, 3,9 milioane de perechi din inlocuitor de piele si 3,2 milioane de perechi din cauciuc si mase plastice.
Din totalul productiei, numai circa 3,5 milioane de perechi au fost comercializate pe piata romaneasca, in timp ce volumul de incaltaminte din import achizitionat de cumparatorii romani a fost de peste 60 de milioane de perechi, marea majoritate provenind din tari asiatice.
Valoarea totala a exporturilor de incaltaminte a fost, in 2004, de aproape 1,7 miliarde de dolari, cu 8,2 la suta mai mult decat in anul anterior, iar importurile s-au situat la 1,15 miliarde de dolari, in crestere cu noua la suta fata de 2003.
Presedintele Organizatiei Patronale Pielarie Incaltaminte (OP-PINC) din Romania, Doru Mladin, este de parere ca aceasta situatie a aparut ca urmare a sistemului de lucru in lohn (in prezent peste 90 la suta din firmele producatoare de incaltaminte din Romania lucreaza in lohn) si a constientizarii de catre investitorii din sector a faptului ca piata externa ofera mai multe avantaje si castiguri.
Consumu