Actuala Opozitie, PSD + PRM, este mult mai agresiva la acest debut de legislatura decit au fost, in lunile februarie–martie 2001, PNL, PD si PRM. In urma cu patru ani, pina la 11 martie, Puterea a fost interpelata de 66 de ori. Acum, de 148 de ori.
In primele doua luni de mandat, in 2001, PRM a avut in Camera Deputatilor cele mai multe intrebari si interpelari la adresa guvernantilor - 23. Statistic, pe locul doi s-a clasat PSD, cu 20 de interpelari. Nu este vorba insa de un paradox. Nu se poate spune ca parlamentarii partidului de guvernamint si-au „tras la raspundere" de 20 de ori propriii ministri.
18 dintre interpelari au apartinut lui Petre Naidin, deputat care din start a intrat in disidenta fata de conducerea PSD. La vremea respectiva, surpriza a reprezentat-o numarul foarte mic de interpelari inaintate de PD - doar doua. Chiar si PNL, care in februarie 2001 avea un protocol de neagresiune cu PSD, a luat de zece ori la intrebari guvernul.
In februarie-martie 2001, 14 din cei 27 de ministri au avut de raspuns la 43 de interpelari (cele mai multe adresate ministrului Finantelor, Mihai Tanasescu – noua), iar premierul Nastase, la sase.
Miclea si Flutur - cei mai atacati ministri
In februarie si in prima decada a lunii martie 2005, deputatii PSD au adresat 50 de intrebari si interpelari guvernantilor, iar PRM, 40. Chiar si partidele din arcul guvernamental au pus intrebari: 15 – PNL, 13 – PD, 11 – UDMR si opt – PUR. Premierului Tariceanu i-au fost adresate 12 interpelari, iar 20 de ministri au trebuit (si trebuie) sa raspunda la 131 de intrebari si interpelari.
Cei mai „atacati" ministri sint: Mircea Miclea – 18 interpelari, Gheorghe Flutur – 17 si Mircea Cinteza - 16. La polul opus, cei mai menajati ministri sint Mihai Voicu (secretarul general al guvernului) si vicepremierii George Copos, Adriean V