O noua sursa ilegala de venit se iteste pe piata romaneasca: cea obtinuta din purtarea in pintece a copiilor altora. Legea care le pune in drepturi pe mamele-surogat are insa numeroase lacune care tin de dreptul femeii de a decide asupra propriului trup.
Mamele-purtatoare vor intra in legalitate peste citeva luni, o data cu adoptarea legii privind sanatatea reproducerii si a reproducerii umane asistate medical. Cuplurile care nu pot avea copii vor putea „contracta" o femeie care sa le primeasca embrionul si sa duca sarcina pina la capat.
Ca si in cazul adoptiilor, legea prevede amenzi de sute de milioane de lei pentru cei care dau si primesc bani in acest schimb. Insa tocmai anticiparea legiuitorului a acestor situatii ilegale anunta nasterea unei noi piete, cea a pintecelor sanatoase de inchiriat.
Legea privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical privea consilierea obligatorie in cazul intreruperii de sarcina. Pe parcurs a fost imbunatatita cu prevederi consistente in privinta reproducerii umane asistate medical.
Grupul interesat de promulgarea acestei legi este constituit de medicii ginecologi cu clinici particulare puternice, indeosebi profesori universitari, deoarece ei detin tehnologia necesara. Prima varianta a legii a fost adoptata de Parlament si trimisa spre promulgare in octombrie 2004. Presedintele de atunci al Romaniei, Ion Iliescu, a intors legea la Parlament si a cerut reexaminarea ei.
Societatea civila reactioneaza
Dupa ce a fost adoptata intr-o noua forma de catre Camera Deputatilor, in prezent legea se afla in dezbatere, fiind trimisa spre avizare la patru comisii din Senat (juridica, a drepturilor omului, cea pentru sanatate si cea pentru egalitate de sanse). Aceste comisii au obligatia de a-si da avizul pina pe 15-16 martie.
E foarte important ca f