Rata inflatiei s-a redus, in luna februarie, cu 0,2 puncte fata de prima luna a anului, pana la 0,6%, dar s-a mentinut la nivelul de 8,9% raportat la ultimele 12 luni, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cresterea indicelui preturilor de consum a fost determinata in principal de scumpirea serviciilor, unde preturile au avansat cu 2,5%. In acelasi timp, preturile alimentelor au urcat cu 0,5%, iar marfurile nealimentare nu au consemnat variatii de preturi.
Mentinerea inflatiei anuale la 8,9%, la fel ca in luna ianuarie, reprezinta o stagnare a procesului dezinflationist, in conditiile in care obiectivul autoritatilor pentru acest an este reducerea inflatiei la 7%, fata de 9,3% la finele anului 2004.
In primele doua luni ale acestui an, rata inflatiei a fost de 1,4%.
Scumpirea serviciilor nu a determinat o crestere pe masura a indicelui general al preturilor, intrucat serviciile au o pondere de doar 16,5% in totalul cosului de consum utilizat de INS.
Cele mai mari cresteri au fost consemnate la serviciile telefonice, cu 6,4%, iar prestarile de servicii de apa, canal si salubritate s-au scumpit cu 2,7%.
In cazul marfurilor nealimentare, majorarile de preturi consemnate la mobila (0,4%), articole de menaj (0,7%), carti, ziare si reviste (0,5%), tesaturi (0,5), au fost compensate de scaderea preturilor la autoturisme si piese de schimb cu 1,4%, precum si la combustibili, cu 1%.
In ceea ce priveste alimentele, principalele cresteri s-au regasit la carnea de vita (1,9%), lapte si produse lactate (1,7%), legume si conserve de legume (0,7%).
Rata inflatiei s-a redus, in luna februarie, cu 0,2 puncte fata de prima luna a anului, pana la 0,6%, dar s-a mentinut la nivelul de 8,9% raportat la ultimele 12 luni, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cresterea indicelui preturilor de consum a fost