Prin joaca de-a gratierea lui Miron Cozma in decembrie 2004, Ion Iliescu a reusit sa "aduca" institutia prezidentiala in fata instantelor de judecata. In acest moment, pe rolul Curtii de Apel Bucuresti se afla trei dosare privind gratierea fostului lider al minerilor. Intr-unul din acestea, Cozma le cere lui Ion Iliescu si Adrian Nastase daune de cinci milioane de euro.
Cei doi lideri ai fostei puteri resping implicarea lor in acest dosar pe motiv ca, de fapt, in judecata au fost date institutiile pe care ei le-au reprezentat. Acum, judecatorii trebuie sa stabileasca pe cine a dat de fapt in judecata Miron Cozma.
Magistratii Curtii de Apel au hotarit ieri acordarea unui nou termen - 22 aprilie 2005 - in dosarul privind cererea de anulare a decretului de revocare a gratierii, cerere inaintata de presedintie.
Adrian Roseti, avocatul lui Miron Cozma, ne-a declarat ca, in acest moment, pe rolul Curtii de Apel se afla trei dosare legate de decretul de gratiere emis de fostul presedinte Ion Iliescu. Prin acestea, Presedintia cere anularea decretului de gratiere, din 15 decembrie 2004, anularea decretului de revocare, emis doua zile mai tirziu, dar si suspendarea efectelor decretului de gratiere.
"In dosarul in care se cere anularea decretului de revocare, Miron Cozma se situeaza de aceeasi parte a baricadei cu administratia prezidentiala. El oricum nu are nimic de reprosat presedintiei. De asemenea, clientul meu a inaintat o cerere de daune de cinci milioane de euro, pe numele semnatarilor decretului de revocare (n.r.
- fostul presedinte Ion Iliescu si fostul prim-ministru Adrian Nastase), ei fiind chemati in garantie. Suma nu reprezinta dorinta de imbogatire a clientului meu pe spatele celor doi. Este un semnal de alarma pe care Miron Cozma vrea sa-l traga legat de aceasta situatie. Oricum, potrivit declaratiilor de avere, n