Cine credea că a zâmbi este simplul mecanism prin care colţurile gurii sunt forţate să ajungă la urechi se înşela. De-a lungul anilor specialiştii au atras atenţia că zâmbetul vine din interior şi calitatea lui depinde de starea sufletească în care se află o persoană. Sunt însă situaţii în care în loc să zâmbeşti îţi vine să dai cu interlocutorul de pământ, dar poziţia nu-ţi permite o asemenea ieşire. Şi atunci apelezi la zâmbetul salvator, fabricat pe loc, sau la unul din rezerva strategică. La această soluţie apelează în general persoanele publice, dar şi zâmbetul acestora se împarte în mai multe categorii. Există zâmbetul de vedetă de show-bizz şi zâmbetul de politician. Primul trebuie să fie extrem de cuceritor iar posesorul să pară cea mai fericită persoană din lume, chiar şi atunci când dă autografe sau se pozează cu admiratorii necunoscuţi. Acest gen de zâmbet este practicat cu succes de două dintre vedetele care au descins în aceste zile în Târgu Mureş: Cătălin Botezatu şi Horia Brenciu.
Politicienii afişează un altfel de zâmbet, dar la fel de studiat în cazul unora şi total întâmplător în cazul lui Ion Iliescu. Cel mai de "rasă" zâmbet este cel al diplomaţilor. Smaranda Enache, fost ambasador, ştie să-l poarte cu mare artă.
Politicienii mai puţin şlefuiţi zâmbesc în acelaşi fel oricui, adică un zâmbet deloc studiat şi exersat, cam din topor.
Zâmbetul cel mai reuşit este cel care descoperă doar o parte a dinţilor sau, dacă forma gurii permite, chiar fără deschizătură.
Cora MUNTEAN
Cine credea că a zâmbi este simplul mecanism prin care colţurile gurii sunt forţate să ajungă la urechi se înşela. De-a lungul anilor specialiştii au atras atenţia că zâmbetul vine din interior şi calitatea lui depinde de starea sufletească în care se află o persoană. Sunt însă situaţii în care în loc să zâmbeşti îţi vine să dai cu interlocutorul de