BARUL CASEI
VERONICA GUZUN
Hm, ce bautura o fi si asta? - m-am intrebat eu in timp ce ma apropiam de masa cu cocteiluri la o petrecere. Paharul de vin rosu are marginea conturata cu un praf alb. Nu am ce pierde. Am riscat si am dus paharul spre gura. Praful alb s-a dovedit a fi sare, iar misteriosul cocteil n-a fost altceva decat Margarita, cocteilul petrecerilor americane. Gustul este o combinatie intre acru, sarat si dulce.
Si cum, vrem ori nu vrem, ne apropiem de anotimpul vacantelor, am sa va spun ce am aflat despre bautura cu tequila care poarta numele unei flori de vara, Margarita. Multi experti s-au autoproclamat inventatorii Margaritei. De ce nu? Este una dintre cele mai faimoase bauturi in amestec. Ceeea ce au in comun toate povestile "inventatorilor" este faptul ca evenimentul a fost o farsa a hazardului. De aceea, am sa va spun doar una dintre aceste "intamplari fericite".
A fost o data⦠in 1948, o doamna pe nume Margarita Samas. Ea avea o casa de vacanta in Acapulco, unde dadea deseori petreceri. La o asemenea intalnire, intr-un moment de plictiseala, cand statea pe marginea piscinei, Margarita Samas a inceput sa amestece doua dintre bauturile ei preferate: Tequila si Cointreau. Bautura Margaritei a facut deliciul serii. Si pentru ca dupa tequila se mananca putina sare si lamaie, marginea paharului a fost ornata cu aceste doua ingrediente. De atunci, americanii prepara la petreceri cocteil cu nume de floare. Uneori chiar o coloreaza cu sucuri din diferite fructe: capsune, zmeura, coacaza.
MARGARITA
Ingrediente: o jumatate de lamaie, 20 ml tequila, 10 ml curacao, 20 ml suc de lamaie, un cub de gheata, sare
Preparare: Paharul de cocteil se unge cu jumatatea de lamaie si apoi se presara sare pe marginea inca umeda a paharului. Se toarna tequila, lichiorul curacao si sucul de lamai