Dupa ce saptamana trecuta premierul Calin Popescu Tariceanu aducea in discutie o intrerupere a acordului cu FMI, pentru ca oficialii Fondului nu au acceptat ca Romania sa aiba un deficit bugetar mai mare de 0,4%, ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a venit sa linisteasca apele, spunand duminica seara ca un "divort" de FMI este exclus.
Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit, duminica seara, cu ministrul Finantelor, cu guvernatorul Bancii Nationale si cu coordonatorul negocierilor cu Fondul Monetar International, vicepremierul Adriean Videanu, pentru a analiza stadiul discutiilor cu FMI.
Negocierile cu Fondul Monetar International vor continua pe o perioada de 1-3 luni, interval in care partea romana va incerca sa-i convinga pe expertii institutiei financiare internationale sa accepte pentru acest an un deficit bugetar mai mare decat cel solicitat de catre acestia.
"Principala problema aflata in discutie este deficitul bugetar (...). Nu este vorba de vreo rupere a acordului, de vreun divort", a declarat, duminica seara, pentru Mediafax, ministrul Finantelor, Ionut Popescu.
Initial, misiunea FMI urma sa revina la Bucuresti la inceputul lunii martie, pentru a doua si a treia evaluare a acordului stand-by incheiat in iulie 2004.
Romania castiga bani de pe urma acordului cu Fondul
Romania castiga bani de pe urma acordului cu Fondul. De fiecare data cand o agentie de rating, ca Fitch, S&P sau Moody's, a imbunatatit calificativele datoriei externe a Romaniei s-a facut referire la acordul cu FMI ca un element de stabilitate. Ca urmare a urcarii ratingurilor, statul roman se poate imprumuta pe plan extern la maturitati mai lungi si nu in ultimul rand la dobanzi mai mici. Asadar acordul cu FMI este privit ca o garantie ca politicile economice sunt sigure, deci riscul de tara este mai mic, situatie care se reflecta in c