Prăbuşirea unui sistem politic şi înlocuirea lui cu un altul creează întotdeauna dezechilibre mari pe toate planurile. Cel mai greu, însă, se schimbă mentalităţile. În con-diţiile economiei de piaţă supra-vieţuiesc doar cei care "simt" schimbarea, cei care au avut dintotdeauna curajul de a lua viaţa de la capăt şi de a lupta, păstrându-şi în acelaşi timp calitatea fundamentală: cea de om. Este şi cazul lui Grigore Nicuşan, fost şi actual sti-clar, ieri angajat, astăzi patron care, cu pricepere, îmbină arta cu aface-rile. De mai bine de zece ani el a luat viaţa pe cont propriu. Şi nu oricum, ci la modul cel mai serios.
Născut în 1951, în satul Văleni, comuna Pogăceaua, a lucrat mai bine de 20 de ani la Prodcomplex Târgu Mureş. A fost sticlar la secţia creaţie şi s-a descurcat destul de bine în vechiul regim. După 1989 şi-a pus în valoare capacitatea de creaţie, inventivitatea şi spiritul de întreprinzător particular. Din 14 fraţi câţi sunt, nouă s-au încumetat să înceapă mici afaceri. Toţi au reuşit, dar fiecare dintre ei a beneficiat de ajutorul celorlalţi. Asta pentru că întotdeauna au fost foarte uniţi, dar şi pentru că nu aveau suficientă încredere în creditele acordate de bănci.
"Mica şpagă" era la modă
"Înainte de 1988 – povesteşte Grigore Nicuşan – Prodcomplexul avea 25 de secţii unde lucrau câteva mii de muncitori. Era o întreprin-dere apreciată şi vizitată destul de des de cei de la Bucureşti. Cel care răspundea de noi – şi-l vedeam des-tul de des pe aici – era nimeni altul decât Bogdan Baltazar, fostul di-rector de la BRD. Secţia sticlărie din Prodcomplex producea pentru intern, dar şi foarte mult pentru export. Pot spune că mergea foarte bine. În 1988, sectorul creaţie – unde lucram eu – a participat la o expoziţie naţională la Bucureşti. Am dus cu noi, ambalate frumos, foarte multe ex-ponate. Piesele pe care le-am expus au fost foarte a