CULTURA/MASS-MEDIA Un nou cutremur in presa scrisa, generat in cadrul trustului Ringier: 18 redactori ai cotidianului Prosport si-au prezentat demisia, iar 20 vor sa plece. Ca-ntotdeauna, partile implicate au pareri diferite. CLAUDIA DABOVEANU, MIRUNA MIHALCEA, SEBASTIAN S. EDUARD
OARE DE CE? Directorul Prosport, Cristian Topescu, a fost imposibil de gasit Acum doua saptamani, liderii Ringier au fost instiintati printr-un e-mail de nemultumirea unor redactori ai Prosport in legatura cu politica editoriala defectuoasa impusa de redactorul-sef Dorin Chiotea si a redactorului-sef adjunct Marius Mitran.
Alt motiv pentru care redactorii parasesc Prosportul este aparitia pe piata, probabil in luna mai, a unui nou cotidian de sport, condus de Andi Vilara (director) si (surpriza!) de Marius Mitran, in calitate de redactor-sef.
NUMERE. In fine, dar nu in ultimul rand, Prosport isi pierduse pozitia de lider al pietei in favoarea Gazetei Sporturilor. Actuala demisie in bloc vine pe fondul scaderii vanzarii si audientei Prosport. In timp ce Gazeta Sporturilor si-a crescut audienta in cinci valuri consecutive ale SNA, Prosport a scazut continuu de un an. Ca audienta, ziarele sunt aproape egale (Gazeta a castigat 100.000 de cititori, Prosport a pierdut 30.000), iar ca tiraj Gazeta a intrecut Prosport, care inregistreaza cele mai slabe vanzari din 1999 pana azi. Tirajul pe luna februarie 2005 (in medie pe editie) a fost de 79.392 exemplare pentru Gazeta si 70.009 pentru Prosport. In februarie 2003, pe cand echipa lui Ioanitoaia era la Prosport, acest ziar vindea 59.661 de exemplare pe zi, fata de cele 18.593 ale Gazetei (cifre de pe site-ul BRAT). De la o diferenta de 41.000 de exemplare pe zi in favoarea Prosport, s-a ajuns la una de peste 10.000 de exemplare zilnice pentru Gazeta.
TEXTE. Directorul executiv Ringier Romania, Razvan Corneteanu, inf