Pana la urma, majorarile de taxe si impozite anuntate deja de oficialii guvernamentali vor intra in vigoare de la 1 aprilie. In sedinta de guvern de joi, Executivul va discuta si, probabil, va aproba, o ordonanta de urgenta privind modificarea Legii Codului Fiscal.
In cazul in care nu vor exista modificari in timpul sedintei de guvern, pe langa cresterile de impozite se vor introduce si unele reglementari referitoare la aplicarea celor existente. Producatorii si furnizorii au reusit doar sa-si faca anumite scenarii in ceea ce priveste scumpirile care vor urma, avand in vedere ca modificarile de impozite si taxe nu sunt cunoscute inca decat neoficial.
"In mod cert", sustin acestia, "scumpiri vor exista, insa nivelul lor il vom putea calcula abia dupa ce vedem negru pe alb cu cat vor creste si cum se vor aplica majorarile propuse. Legea spune insa ca astfel de decizii nu se pot lua fara consultarea prealabila a mediului de afaceri, insa nimeni nu s-a sinchisit de acest lucru".
Carburantii, alcoolul si tigarile se vor scumpi simtitor
Probabil ca cel mai mare impact pentru buzunarul populatiei il vor avea cresterea accizelor, peste nivelul stabilit initial in acest an. Avand in vedere ca nivelul acestor taxe este calculat in euro, dar sunt platite in lei, pentru ca bugetul statului sa nu piarda bani s-a apelat la o formula inedita: s-a luat in calcul recuperarea diferentei de la 42.
550 lei/euro (la care s-a calculat bugetul anul trecut) la 38.500 lei/euro (curs mediu preconizat pentru acest an). Cea mai mare crestere a accizei se inregistreaza la alcool (173 euro/hl), in timp ce la benzina cu plumb cresterea este de peste 89 de euro/1000 l. Pentru benzina fara plumb si motorina cresterea este comparabila, de aproximativ 46 euro/ 1000 l.
Desi aparent mica, majorarea cu peste 5 euro a accizei la tutun