In aceasta saptamana se implinesc 15 ani de la nefericitele evenimente din martie '90. Pentru o analiza la rece a celor ce s-au petrecut la acea data, va propunem doua interviuri cu doua personalitati marcante.
Primul, avocatul Ioan Sabau, este membru fondator al Uniunii Vatra Romaneasca si unul dintre ideologii acestei organizatii. Cel de-al doilea, avocatul Kincses Elod, este vicepresedinte fondator UDMR si fost vicepresedinte filialelor muresene a FSN si CPUN.
Versiunea Ioan Sabau
Rep:Domnule Ioan Sabau, care credeti ca a fost concursul de imprejurari care au dus la evenimentele din 19 martie '90?
Ioan Sabau: Inainte de toate se impune o precizare.
Faptul ca, la acea perioada, dupa evenimentele din decembrie '89, romanii s-au constituit in Uniunea Nationala Vatra Romaneasca, un factor de atitudine civica si un senzor al situatiilor foarte grave din acea perioada in ceea ce-i priveste pe romanii ardeleni, care aveau sentimentul de abandonare, sentiment care nu era doar o simpla presupunere ci o realitate. Acest lucru s-a putut afla din faptul ca toate partidele romanesti din capitala de la acea perioada erau interesate doar de lupta pentru pu-tere.
Din punctul nostru de vedere de atunci, au aparut in scena politica romaneasca si, in acelasi timp, in societatea romaneasca, doua organizatii care nu aveau ce cauta: Frontul Salvarii Nationale (FSN), care nu reprezenta nimic pentru viitorul tarii si pentru democratia romaneasca, si Uniunea Democratica a
Maghiarilor din Romania (UDMR). In 22 decembrie si in zilele urmatoare a aparut un fapt frapant. Targu Muresul si intreaga zona a Ardealului a fost "invadata" de drapele din Ungaria, autoturisme venite din Ungaria, de o presiune a pretentiilor minoritarilor maghiari. In ace