Citricele, bananele, condimentele, dar si o mare parte din carnea de porc si din zaharul consumate de romani sunt aduse din strainatate. Daca in cazul citricelor si condimentelor explicatia este Citricele, bananele, condimentele, dar si o mare parte din carnea de porc si din zaharul consumate de romani sunt aduse din strainatate. Daca in cazul citricelor si condimentelor explicatia este simpla: nu se produc la noi in tara, pentru carnea de porc si zahar importul este determinat de faptul ca productia interna nu acopera consumul. Daca noi mancam zahar brazilian si carne de porc din Germania, Franta sau Olanda, porumbul romanesc este consumat in Egipt, Spania, Algeria, Turcia sau Libia. Vacile romanesti ajung in Croatia, Egipt, Bosnia-Hertegovina si Grecia, caii in Italia si Polonia, iar ovinele in Bulgaria, Italia, Iordania, Grecia, Spania si Franta. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, din totalul de 113,3 milioane euro, cat a reprezentat valoarea importurilor in luna ianuarie, cea mai mare contributie au avut tigarile si tutunul - 17,8 milioane euro, urmate de carnea de porc - 12,9 milioane euro, citricele - 8,3 milioane euro si zaharul - 7,9 milioane euro. In privinta exportului, porumbul reprezinta un sfert din valoarea totala a exportului din luna ianuarie (8,5 milioane euro din 34,2 milioane euro). Restul este asigurat de ulei (3,4 milioane euro), animale vii (3,1 milioane euro), nuci (1,5 milioane euro), vin (1,5 milioane euro), produse de panificatie (1,2 milioane euro) si miere (0,6 milioane euro). Astfel, deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare a fost, in luna ianuarie a acestui an, de 79,1 milioane de euro, cu 24% mai putin fata de prima luna a anului 2004.